Jeugd

Bij AC Herentals kunnen atleetjes in alle locaties terecht vanaf het 2 leerjaar.  In de locaties Herentals, Herenthout en Lille is dit reeds mogelijk vanaf de laatste kleuterklas. Dit kan het begin zijn van een rijkgevulde atletiekcarrière.

Ons doel is een atleet te begeleiden tot zijn top als hij volwassen is. Dit is een lange weg van zo'n 20 jaar. Daarom kiezen we bij de jeugd vooral voor enkele speelse trainingen, waar plezier boven prestaties primeert, maar de atleet toch zijn basisvaardigheden ontwikkeld. Als de atleet plezier beleeft in zijn sport en hij heeft talent, dan komt dit vroeg of laat toch bovendrijven.

We geven de atleten ook training in alle gangbare disciplines van de atletiek. Zo kan een bepaalde training in het teken staan van kogelstoten, terwijl de volgende in het teken staat van hoogspringen. Vanaf de categorie cadet, kan de atleet kiezen voor een specialisatie in een bepaalde discipline. Te vroege specialisatie en doorgedreven techniek/uithoudingstrainingen kan leiden tot chronische blessures die mogelijk een verdere atletiek/sportcarrière van de atleet in de weg kunnen staan.

Uitzonderlijke prestaties bij de jeugd kunnen verschillende redenen hebben:
  • de atleet traint veel,
  • de atleet is voor op zijn leeftijd,
  • de atleet heeft talent.
    Als een van de eerste twee redenen het geval is, dan gaan andere atleten de atleet vroeg of laat inhalen als ze hun groeiachterstand hebben ingehaald of hun trainingsintensiteit bij de oudere categorieën hebben opgetrokken.

    Om de atleetjes toch wat wedstrijdgevoel te geven zonder prestatiedruk organiseren we elk jaar een criterium. Dit houdt in dat elke atleet aangesloten bij AC Herentals een geschenk ontvangt als hij aan een aantal wedstrijd georganiseerd door onze club heeft deelgenomen.